České naděje před draftem? Hlavně Jiříček, vysoko by mohli být obránci

4 minuty čtení

Sezona NHL skončila, ale jedna další začíná. Léto je prostorem pro smlouvy, miliony, ale i draft. Kteří Češi budou v Las Vegas, kde se draft koná, ve hře?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Jednička – Jiříček

Zde by mělo být naprosto jasno. Českou jedničkou na letošním draftu by se měl stát Adam Jiříček, brácha Davida, který už si v této sezoně zkusil NHL v barvách Columbusu a výborně vypadal na farmě.

Adam je také obránce, ale s velkou smůlou. Sezonu mu totiž zhatilo dlouhodobé zranění, které utrpěl na mistrovství světa juniorů, kde se zranil hned v prvním zápase. Od té doby nehrál, i proto v žebříčcích skautů spadl zhruba někam do poloviny prvního kola.

Mladý obránce z Plzně začal sezonu v A-týmu, kde stihl odehrát 19 utkání se ziskem jedné asistence.

Týmům se ukázal alespoň na předdraftovém Scouting Combine, kde o něj byl velký zájem, na pohovory si ho vyžádalo hned 28 klubů.

Další obránci

Další v pořadí by mohl jít další bek, a sice Dominik Badinka. Ten strávil většinu tohoto ročníku ve švédském Malmö, kde ve 33 duelech dokázal dát jeden gól a na tři nahrát.

Původní prognózy jej řadily na začátek druhého kola, po Scouting Combine by si ale mohl polepšit.

Proč? Prokázal skvělé schopnosti. Byl osmý ve skoku do dálky a do elitní dvacítky se vešel i ve skocích ze dřepu a bez použití rukou. Tohle se vždycky cení.

Kanadský expert na draft Bob McKenzie umístil rodáka z Chomutova dokonce na konec prvního kola.

„Badinka nejenže čte hru v obranném pásmu, ale také ji předvídá. Stejný smysl pro detail se projevuje i v prostoru, kde Badinka dokáže přečíst pohyb soupeře, přizpůsobit se jeho rychlosti a bez větších problémů ho zadržet,“ píše portál EliteProspects.

Vysoko by měl jít i Tomáš Galvas, kometa české dvacítky a bek Liberce. Ceněný je i Lukáš Fischer.

A co útok?

Tady by měl být jedničkou Adam Jecho. Odchovanec zlínského hokeje by měl jít na řadu na začátku třetího kola, možná i trochu dříve. Poté, co juniorskou kariéru načal ve Finsku, se pro tuto sezonu přesunul do Kanady, kde v barvách Edmontonu Oil Kings nasbíral 47 bodů v 54 duelech.

Na svou výšku je to vynikající bruslař, vyniká i ve hře před brankou. Prostě nesmírně platný centr.

Své uplatnění by mohl najít i Ondřej Becher, který už ale patří ke starším hráčům, a tak je otázka, jestli týmy budou chtít toto riziko podstoupit. Vybrán by měl být i centr Maxmilian Curran nebo Ondřej Kos.