Cesta za úspěchem začala už v roce 2010. Panthers předvedli mistrovství při skladbě kádru

5 minut čtení

Florida Panthers se stala vítězem Stanley Cupu 2024. Celek ze slunečného města Sunrise kráčel odhodlaně za triumfem od prvního zápasu sezóny. Potvrdil nezlomnou mentalitu a také obrovskou kvalitu. Cesta za úspěchem však začala mnohem dříve než v úvodu sezóny 2023/24.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Mistrovství „rozbíhače“ Tallona

Všechno to odstartoval Dave Tallon (na fotografii vlevo). V roce 2010 se stal generálním manažerem Floridy Panthers. Jeho úkol byl jasný: Přestavět organizaci od základů a vybudovat tým atakující úspěch. V letech 2005-2009 vyskládal Chicagu Blackhawks vítězné jádro v čele s hvězdami Jonathanem Toewsem, Patrickem Kanem a Mariánem Hossou. Klub z větrného města se nakonec – už pod jiným manažerem – radoval ze tří Stanley Cupů.

Stejný husarský kousek se Tallonovi povedl i v organizaci Panthers. Tým převzal v katastrofálním stavu. Florida v roce 2010 po deváté v řadě nepostoupila do play-off a cíl byl tak jasný. Od základů vybudovat konkurenceschopný tým. Do týmu ve spolupráci se skauty prostřednictvím draftu přivedl jména jako Jonathan Huberdeau, Vincent Trocheck či současné opory týmu Aleksandra Barkova s ​​Aaronem Ekbladem. Na rok tým opustil, ale následně v letech 2017-2020 opět vedl tým z pozice GM. Do týmu díky draftu přibyli brankář Spencer Knight nebo útočník Anton Lundell. Na trhu s volnými hráči navíc ukořistil mimořádně žádaného brankáře Sergeje Bobrovského, který dlouhodobě plní v klubu roli týmové jednotky.

Aleksander Barkov na draftu 2013 (Foto: x/George Richards)

Poslední dílky do vítězné skládačky

Funkci po Tallonovi převzal v srpnu 2020 Bill Zito. Nebál se výrazně zasáhnout do kádru a prostřednictvím výměn do týmu přivedl současné opory týmu Sama Bennetta z Calgary Flames či Sama Reinharta a Brandona Montoura z Buffala Sabres. Geniální krok přišel v červenci 2022, kdy vyměnil tvář klubu Jonathana Huberdeaua za Matthewa Tkachuka z Calgary Flames.

Panteři začínají cenit zuby

Matthew Tkachuk, Florida Panthers (Foto: X/Matthew Tkachuk Enjoyer)

V sezóně 2021/22 šlo ale jen o mléčné zuby. Po úspěšném prvním kole proti Washingtonu Capitals přišel debakl od floridského rivala z Tampy Bay Lightning 0:4 na zápasy. Celek Panthers nabíral na kvalitě a především zkušenostech. V závěru ročníku 2022/23 nabral výbornou fazonu a začal používat své tesáky. Jako osmý celek Východní konference postupně vyřadil favorizovaný Boston Bruins (4:3 na zápasy), Toronto Maple Leafs (4:1) a Carolinu Hurricanes (4:0). Stopku jim v samotném finále vystavilo Vegas Golden Knights, kteří dominovali finálovému souboji a radovali se po výhře 4:1 na zápasy.

Vrátili se silnější

„Jednoduše pokračujeme v práci na našem cíli. Dokončit započatou práci je to, co nosíme v našich myslích pro následující ročník,“ řekl před novou sezónou 2023/24 Matthew Tkachuk na týmové tiskové konferenci. Hvězdný křídelník se nebál otevřeně prohlásit, že Florida chce znovu zaútočit na Stanley Cup.

Evan Rodrigues se Stanley Cupem. (Foto: X/Yianni Kourakis)

Podařilo se. Už tak fyzicky hrající Florida opět zesílila. Výměnou za Anthonyho Duclaira přišel do týmu 193 centimetrů vysoký útočník Steven Lorentz. Na trhu s volnými hráči si Bill Zito vybral ještě dva stejně vysoké hráče. Kádr rozšířili urostlý Švéd Kevin Stenlund a defenzivě přidal na centimetrech a váze Fin Niko Mikkola. Druhou šanci po nevydařeném angažmá ve Vancouveru Canucks dostal zkušený Oliver Ekman-Larsson a velmi solidním doplněním obrany byl i ruský zadák Dmitrij Kulikov, který za poslední čtyři sezóny vystřídal šest klubů. Na trhu s volnými hráči získali i solidního zakončovatele Evana Rodriguese.

ČTĚTE: Rekapitulujeme finále: Mauricova šťastná pětka odvrátila historickou blamáž Floridy

Šťastná ruka pokračovala i před trade deadline

S výrazně pozměněným a kvalitnějším kádrem Florida patřila mezi nejlepší celky Východní konference. Letní posily skvěle zapadly do skládačky, ale vedení to nestačilo. Před uzávěrkou přestupů tak do týmu přibyli ještě dva hokejisté. Z Ottawy Senators přišel Vladimir Tarasenko, z Buffala Sabres se na Floridu stěhoval tehdejší kapitán „šavlí“ Kyle Okposo. První jmenovaný ve finále proti Edmontonu Oilers zaznamenal dva přesné zásahy. Výraznou mentální vzpruhou pro tým byl i zkušený Okposo, který sice balancoval na hraně sestavy, ale na ledě příkladně bojoval do poslední kapky potu.

Suverénní play-off

Matthew Tkachuk to před sezónou řekl jasně. Florida se vrátí. Panthers to ve vyřazovací části deklarovali velmi jednoznačným způsobem. Na své cestě postupně čelili mimořádně kvalitním a ambiciózním týmům Tampy Bay Lightning, Bostonu Bruins a New Yorku Rangers. Během těchto tří sérií pouze dvakrát prohrávali (0:1 s Bostonem a 1:2 s NY Rangers). A i ve finále po třech duelech vedli 3:0 na zápasy a široká hokejová veřejnost se už neptala „zda“ ale „kdy“ zvednou nad hlavu Stanley Cup.

Florida Panthers – vítěz Stanley Cupu 2024. (Foto: x/Florida Panthers)

Edmonton Oilers prokázal nezlomnou vůli zvrátit nepříznivý stav a po dominantních výkonech a výhrách 8:1, 5:3 a 5:1 sérii vyrovnal. Florida však nakonec zvládla poslední, nejdůležitější krok a stala se vítězem nejlepší hokejové ligy světa za sezónu 2023/24.

O místo u šampionů se porve opora Hradce

Zatím posledním podpisem před otevřením trhu s volnými hráči v NHL z pera Billa Zita je angažmá slovenského útočníka Olivera Okuliara. S vedením klubu se dohodl na roční nováčkovské smlouvě ve výši 870 000 USD. Vzhledem ke končícím smlouvám útočníků Lundella, Reinharta, Tarasenka, Lomberga, Okposa či Stenlunda lze očekávat, že se v kádru uvolní místo, o které člen širšího reprezentačního výběru Craiga Ramsayho bude moci zabojovat v přípravném kempu před sezónou 2024/25.