Kteří hráči NHL by se v budoucnu mohli stát trenéry?

Autor: Viktor Háber
3 minuty čtení

Už mnohokrát jsme byli svědky toho, že i ti nejlepší hráči v NHL se po skončení kariéry rozhodli s hokejem nadobro neskončit. Místo toho se z nich stali úspěšní trenéři. Nyní jsme si zkusili zahrát na věštce. Na základě projevů a zkušeností aktivních hokejistů jsme předpověděli, koho by taková kariéra mohla čekat.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Patrice Bergeron

Jako první je třeba zmínit hráče, který odešel do důchodu teprve před rokem. Bývalý útočník Bostonu Bruins odehrál za Medvědy 19 sezón. Vždy působil jako přirozený vůdce s vysokým IQ. S mladými hráči komunikoval o jejich problémech často dříve než trenéři, a to i v době, kdy byl zraněný. Současný trenér Bostonu Jim Montgomery prozradil, že i první sezónu po ukončení kariéry s ním byl stále v kontaktu. Bergeron mu posílal své postřehy a sám Montgomery prohlásil, že by z jeho bývalého svěřence mohl být vynikající trenér.

Steven Stamkos

Zřejmě všichni byli šokováni, když Kanaďan po mnoha letech opustil Tampu Bay. Floridské céčko odešlo ve 34 letech do Nashvillu. Jedenáct let působil pod Jonem Cooperem, od kterého se toho hodně naučil a jeho slovo v šatně vždy platilo. Ani když byl zraněný, nechyběl v kabině a radil mladším. Stamkos má zkrátka vůdčí osobnost a jednou by se mohl stát trenérem. Za své schopnosti byl chválen spoluhráči i trenéry a sám se v roce 2023 těšil z prestižní ceny Marka Messiera.

Sidney Crosby

Už ve 13 letech byl předurčen k tomu, aby se stal hvězdou. Jako kapitán Pittsburghu získal tři Stanley Cupy a Kanady dvě zlata na zimních olympijských hrách. Během zápasů NHL, když kamera „zabloudí“ na střídačku Penguins, můžete téměř vždy vidět Crosbyho, jak komunikuje se svými spoluhráči a řídí je, co mají dělat. Je neustále aktivní, analyzuje situaci, ale jako lídr je nejlepší na ledě. Bude to jednou dělat i jako trenér? Proč ne…

Jonathan Towes

Lídr Jestřábů si vysloužil přezdívku Captain Serious. Je známý tím, že věci řeší s chladnou hlavou a je vždy plně soustředěný. Vůdčí osobnost je v něm zřetelná a jednou by se mohla promítnout i do trenérského spektra.

Gabriel Landeskog

Kapitán, který bohužel poslední dvě sezóny v Coloradu vynechal kvůli zranění. V šatně však byl vždy přítomen a pozici lídra pojal jinak – neustálou komunikací s týmem. Zde by se mohl začít učit i koučování. Dokonce i sám Brian Burke prohlásil, že si ho v budoucnu určitě dokáže představit jako trenéra, případně generálního manažera.

Claude Giroux

Ikona Philadelphie a nyní hráč Ottawy. Útočník Giroux je nyní do značné míry trenérem. Zajímá se o každý aspekt hry, řeší všechny její detaily a v šatně má vždy hlavní slovo. Sám Giroux v pozápasových rozhovorech mnohokrát přiznal, že je na sebe tvrdý a chce se neustále zlepšovat. A vyžaduje to i od svých spoluhráčů. Ideální kvalifikace pro trenéra, ne?