Mauriceova šťastná pětka odvrátila historickou blamáž Floridy

3 minuty čtení
autor: Viktor Háber

Zažili jsme nejlepší finále NHL všech dob? Určitě jedno z nejnapínavějších. Florida slaví zisk prvního Stanley Cupu a ve slunném Miami bude ještě větší horko. Edmonton truchlí a Kanada prodlužuje čekání na nejcennější hokejovou trofej, přestože hráči Oilers pomalu překonávají všechny rekordy v počtu vstřelených branek. Pojďme si finálovou sérii zrekapitulovat v číslech.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

První nejen pro Floridu

Panthers vstoupili do NHL v roce 1993 a na svůj první Stanley Cup čekali 31 let. Dlouhých 107 let však Finové mysleli na okamžik, kdy jejich kapitán zvedne trofej nad hlavu jako první. Aleksanderu Barkovovi se to podařilo. Bobrovskij se naopak pyšní tím, že jako první brankář v historii zvedl trofej nad hlavu jako druhý po svém kapitánovi. Zajímavostí také je, že díky Evanovi Rodriguesovi se na vítězné trofeji vůbec poprvé objevilo křestní jméno Evan.

Dva velké rekordy překonané

Connor McDavid i přes prohru zaslouženě získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Útočník výrazně táhl celý tým. S 34 asistencemi překonal dosavadní rekord Wayna Gretzkyho (31) ze sezóny 1987-88. Jeho spoluhráč z obrany Evan Bouchard se stal prvním zadákem, který získal 26 asistencí v jednom utkání play-off. A kolega z útoku Zach Hyman vstřelil 16 gólů, čímž téměř vyrovnal Gretzkyho nejlepší výkon sezony (17).

Edmonton měl mezi šesti hráči s nejvyšším počtem bodů v play-off hned pět hráčů. Potvrdilo se však to, co odborníci předpovídali – Florida byla týmovější, lepší, zkušenější v zadních řadách a na výsledku to bylo znát.

Potřetí v historii

Floriďané se dle mnohých stali šampiony po pouhých třech zápasech. Není divu, Edmonton toho moc nepředvedl a v prvních dvou zápasech vstřelil pouze jeden gól. Pak ale přišla naprosto nečekaná série a povzbuzení pro Oilers, kteří si vzpomněli na svou šestnáctizápasovou vítěznou sérii ze základní části.

Věřili, že by se mohli stát druhým týmem v historii, který ve finále otočí z 0:3 na 4:3. To se podařilo pouze Torontu v roce 1945 proti Detroitu. Maple Leafs také v roce 1942 proti Red Wings otočili stav 3:0 a ztratili vedení. Obrat však nepřipustili a sedmý zápas vyhráli. Každopádně letos jsme se po 79 letech dočkali vyrovnání série z 0:3 na 3:3, ale takzvaný „reverse sweep“ dokonán nebyl. Kdyby se tak stalo, mluvili bychom o pravděpodobně největší blamáži v historii NHL.

Čtyřnásobná kletba

Corey Perry může být považován za absolutního hokejového smolaře. Během pěti let ve čtyřech různých týmech se čtyřikrát probojoval do finále, ale nikdy se mu to nepodařilo. Na kontě tak má pouze jeden Stanley Cup s Anaheimem Ducks z roku 2007.

Úspěšná pětka Paula Mauriceho i celého státu

Trenér „koček“ má opravdu obdivuhodnou bilanci. Maurice během své kariéry před Floridou trénoval Carolinu, Toronto a Winnipeg. Čtyřikrát jeho tým čelil zápasu číslo sedm a čtyřikrát vyhrál. Po letošním triumfu se toto číslo vyšplhalo na pět a nakonec to byl právě sedmý zápas, který mu přinesl vytouženou trofej. Stanley Cup v jeho sbírce dosud chyběl.

Je jasné, že Florida bude v příštích dnech žít hokejovými oslavami. V současnosti ji lze označit za nejhokejovější stát USA, který měl pětkrát v řadě svého zástupce ve finále ligy. Třikrát z něj vyšla jako vítěz (spolu s Panthers a 2x Tampou Bay). Je nejjižněji položeným šampionem v historii soutěže a tento rekord už jistě nebude překonán.

Skinnerova šestnáctka překonala i Bobrovského

Když Sergej Bobrovskij dostal v prvních dvou zápasech pouze jeden gól z 51 střel, mohli jsme mu přiřadit status boha mezi třemi tyčemi. Nikoho by tehdy zřejmě ani ve snu nenapadlo, že často kritizovaný Stuart Skinner skončí s lepšími čísly. V sedmi zápasech inkasoval celkem 16 branek (úspěšnost 90,9 %), zatímco jeho ruský protějšek 17 (89,9 %). Bobrovskému samozřejmě uškodil čtvrtý zápas v Edmontonu a potupná prohra 1:8. V nejdůležitějších chvílích však dokázal být klíčovým prvkem týmu a i v sedmém utkání lovil ze sítě pouze jeden puk, což bylo nakonec rozhodující.

Dvě největší hvězdy Edmontonu, Connor McDavid a Leon Draisaitl, si na něm nejednou vylámaly zuby. McDavid v posledních dvou zápasech neskóroval a Němec si v celé finálové sérii připsal jen tři body. To svědčí o skvělé práci nejen Bobrovského, ale i celé defenzivní jednotky Panthers.

Čekání bude trvat minimálně 32 let

Edmonton hrál osmé finále v historii klubu a první od roku 1990. Pětkrát vyhrál Stanley Cup a třikrát finále prohrál. Když se to podařilo, bylo to vždy na ledě soupeře. Věřilo se, že tentokrát už by Kanada mohla prolomit čekání na nejcennější pohár (Montreal ho naposledy získal v roce 1993). Nyní je jasné, že se čekání protáhne minimálně o další rok.