Největší hvězda extraligy: Co možná nevíte o Červusovi?

3 minuty čtení
Autor: Pavel Pubal

Ta zpráva dostala do varu celé hokejové spektrum české extraligy. Nebyl snad žádný hokejový fanoušek od Karlových Varů až po Třinec, kdo by to nezaregistroval. Kapitán čerstvých mistrů světa Roman Červenka se vrací po dvanácti sezonách na tuzemský led. Bude oblékat dres ambiciózních Pardubic.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Dynamo skládá už minimálně třetím rokem nabušený tým, jehož jediným cílem je titul. Ostatně majitel klubu Petr Dědek se svými ambicemi vůbec netají. Během tohoto přestupového léta přišli Roman Červenka s Jiřím Smejkalem, za rok je má doplnit po konci smlouvy v budějovickém Motoru objev této sezony a další mistr světa Jáchym Kondelík.

„Řeknu to po svém – jestli Pardubice nevyhrají titul, tak jsou to největší žaludi všech žaludů,“ nebral si servítky Radek Duda, bývalý hokejista a dnes televizní expert. Ať s jeho názorem souhlasíme nebo ne, Pardubice budou jistě největším favoritem. Ale to byly i loni a na Třinec opět nestačily.

Co o Červenkovi možná nevíte?

  • Před lety měl zdravotní potíže, když mu byla diagnostikována plicní embolie. Vážné onemocnění mohlo ohrozit nebo dokonce předčasně ukončit jeho kariéru. Díky lékařské péči a vlastnímu odhodlání se však vrátil k profesionálnímu hokeji. Letos návrat korunoval titulem světového šampiona.
  • Dlouho byl považován za nejlepšího evropského hokejistu mimo NHL. Také Červus se zkoušel prosadit v nejlepší lize světa, ale nebylo to úplně dlouhé a vydařené angažmá. V sezoně 2012–13 odehrál za Calgary Flames 39 zápasů s bilancí 9 gólů a 8 asistencí, po sezoně zamířil do KHL a začal oblékat dres Petrohradu.
  • A co ho nyní nalákalo jako odchovance Slavie Praha do Pardubic? Ambice a samozřejmě také plat. V zákulisí se mluví o dvouleté smlouvě a mzdě bezmála dvou milionů korun měsíčně, čímž se reprezentační kapitán stane suverénně nejlépe placeným hráčem extraligy. Zatím jediný extraligový titul má právě se Slavií z roku 2008, teď chce další.

Extraliga prošpikovaná hvězdami

Česká extraliga jde v posledních letech výrazně nahoru. Kdo by to před třemi, čtyřmi roky čekal, že se v naší nejvyšší soutěži objeví ve svých nejlepších letech hráči jako Lukáš Sedlák, Ondřej Kaše, Tomáš Hyka, Libor Hájek, Michal Kempný, Filip Chlapík nebo teď Jiří Smejkal s Romanem Červenkou.

Také příští sezona nabídne skvělou podívanou. Největším favoritem budou jistě Pardubice, ale svou mistrovskou sérii budou chtít natáhnout třinečtí Oceláři a na extraligový triumf už si chtějí konečně sáhnout také ve Spartě. Holešovický klub, hrající své domácí zápasy v O2 Aréně, na to čeká už od sezony 2006–07.

Na hokej do Prahy? Klidně na NHL!

Ve vysočanské O2 Aréně se ale letos nebudou hrát jen extraligové zápasy. Pokud chcete zažít v nejmodernější tuzemské aréně tu nejlepší ligu světa, máme pro vás ideální možnost. Právě letos v říjnu se totiž do Prahy vrací v rámci Global Series kanadsko-americká NHL.

Ve dvou dnech po sobě se proti sobě utkají Buffalo Sabres a New Jersey Devils. Už z aktuálních soupisek je tedy jasné, že se mají čeští fanoušci hokeje rozhodně na co těšit. S Ďábly přijede i čerstvý mistr světa Ondřej Palát, kromě něj se ledě představí také Jack Hughes, Nico Hischier nebo slovenský talent Šimon Němec. Za Sabres zase nastupují vycházející hvězdy světového hokeje Rasmus Dahlin s Dylanem Cozensem a o své místo v prvním týmu usiluje i český forvard Lukáš Rousek.

  • NHL v Praze: Buffalo Sabres – New Jersey Devils (pátek)
  • NHL v Praze: New Jersey Devils – Buffalo Sabres (sobota)