NHL v Praze: New Jersey Devils jako černý kůň nové sezony

3 minuty čtení
autor: Dávid Lech

V zámoří do nich vkládají velké naděje. Jedná se o tým plný talentů, který v létě posílil a v nové sezoně NHL 2024/25 bude určitě patřit k velkým favoritům Východní konference. V týmu je i hvězdný Ondřej Palát, který s klubem přichází do Prahy, aby nový ročník nejlepší hokejové ligy světa odstartoval.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Od New Jersey Devils se hodně očekávalo už loni. Tým zdecimovaný zraněními se ale kvůli těmto problémům nemohl plně spolehnout na své opory a sezona 2023/24 byla z pohledu ambiciózního týmu propadákem.

Ve Východní konferenci skončili Devils na 13. místě, respektive na čtvrtém nejhorším místě. Možná to však byla nutná facka managementu, který si přes léto vyhrnul rukávy a zaměřil se na zalepení viditelných děr a stabilizaci kádru.

Pozitivem talentovaní mladíci

Při hodnocení loňského ročníku v New Jersey nemuseli surfovat jen na vlnách skepse. Podařilo se jim doplnit sestavu o mladé talenty Luka Hughese a Šimona Němce – s výraznou pomocí zranění klíčových obránců Dougieho Hamiltona a Jonase Siegenthalera.

Výběr č. 4 v roce 2021 a výběr č. 2 v roce 2022 by měl v budoucnu patřit k defenzivním tvářím organizace. Luke Hughes odehrál svou první kompletní sezonu a připsal si výborných 47 bodů. Šimon Nemec naskočil v prosinci jako dočasná náhrada, ale předvedl tak dobrý výkon, že se do AHL už nevrátil. Vytvořil také nový slovenský nováčkovský rekord NHL s průměrným časem na ledě 19:52.

Když se ofenzivní lídři New Jersey Devils Jack Hughes a Nico Hischier potýkali se zdravotními problémy, spoluhráči je nedokázali dostatečně nahradit. V kombinaci s nespolehlivým brankářem a průměrnou hrou v zadních řadách byl boj o play-off nad síly amerického týmu.

V důsledku toho se vedení klubu rozhodlo provést výrazné změny na soupisce. 

Velké letní posily

Generální manažer Tom Fitzgerald rozhodně nezůstal jen u Tomáše Tatara. V létě přišli dva defenzivně ladění obránci Brenden Dillon a Brett Pesce, kteří výrazně zvýšili kvalitu zadních řad. Tým také získal výměnou z Montrealu Canadiens obránce Johnathana Kovačeviče. Konkurenci v útoku zvýšil příchod neúnavného pracanta Stefana Noesena a tvrdě hrajícího Paula Cottera.

Nejvýznamnější posilou je bezesporu příchod brankáře Jacoba Markströma z Calgary Flames. Švéd se přistěhoval z Kanady výměnou za obránce Kevina Bahla a volbu v prvním kole draftu 2025. Od něj se očekává, že dodá týmu tolik potřebnou jistotu v brankovišti. Jeho předchůdci Akira Schmid, Vítek Vaněček, Kaap Kähkönen, Nico Daws a Jake Allen to v minulé sezóně nedokázali.

Sezonu zahájí v Praze

Cílem New Jersey Devils bude v příštích letech, počínaje novou sezonou, bojovat o nejvyšší příčky. Na soupisce jsou dvě jedničky draftu 2017 a 2019 Nico Hischier a Jack Hughes. V ofenzivě je skvěle doplňuje produktivní Švéd Jesper Bratt a fanoušci vkládají velké naděje do Švýcara Tima Meiera. Nesmíme zapomenout ani na jedničku draftu 2020 Dawsona Mercera a zkušeného českého křídelníka Ondřeje Paláta.

Americký tým zahájí NHL Global Series 2024 v Praze, kde se 4. a 5. října 2024 utká s týmem překypujícím talentem Buffalo Sabres. Nenechte si ujít příležitost sledovat NHL naživo v Praze!