NHL v Praze: Talent dělá z Buffala Sabres tým budoucnosti

3 minuty čtení
autor: Dávid Lech

Neobroušený diamant. I tak by se dal popsat současný tým Buffalo Sabres. Tým oplývá výjimečným talentem, ale na výsledcích organizace se to zatím neprojevuje. Sezóna 2024/25 by to měla konečně zlomit.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Buffalo Sabres se v posledních letech potácí na spodních příčkách tabulky NHL. Pro zaryté fanoušky nic příjemného, ale toto „období temna“ způsobilo, že se mohou těšit z mladého, nadějného a především talentovaného kádru.

Hodnocení jednoho z největších odborníků na mladé talenty v novinářské obci, Scotta Wheelera, mluví za vše. Redaktor časopisu The Athletic označil Buffalo Sabres za tým NHL s největší líhní talentů do 23 let.

Negativní rekord NHL

Mladíci, kterým mnozí předpovídají velkou budoucnost v NHL, už loni pomýšleli na play-off. To se jim však nepodařilo. Zůstali stát před branami vyřazovací fáze se sedmibodovou ztrátou. Naposledy si play-off zahráli v sezoně 2010/11. Na další účast čekají už třináct let, čímž stanovili nový negativní rekord NHL.

To vše by se však mělo v příštích letech změnit. Mužstvo převzal jeden z nejzkušenějších trenérů v historii NHL Lindy Ruff a jeho práce bude znát. Využít desítky let strávených na lavičce NHL jako hlavní trenér ve prospěch mladých talentů a vrátit organizaci Sabres lesk, to je jasné zadání.

Pomáhat mu budou dvě volby v draftech 2018 a 2021, Rasmus Dahlin a Owen Power. Mezi další výjimečné mladíky s obrovským potenciálem patří bek Bowen Byram a Mattias Samuelsson. Dylan Cozens, Zach Benson, JJ Peterka a Jack Quinn rostou do svých rolí ofenzivních lídrů. Nesmíme zapomenout ani na šestadvacetiletého centra Tage Thompsona, který má nejlepší roky kariéry teprve před sebou. Stále více o sobě dává vědět také český kanonýr Jiří Kulich.

Je čas dozrát

Buffalo Sabres rozhodně nepostrádá hokejovou kvalitu. O to větší otazník visí nad situací uvnitř klubu. V NHL je několik hráčů, kteří se v Buffalu trápili, ale po svém přestupu se výrazně zvedli. Stačí zmínit Jacka Eichela, který v roce 2023 vyhrál Stanley Cup s Vegas Golden Knights, nebo úřadujícího vítěze Stanley Cupu Sama Reinharta z Floridy Panthers.

Nové akvizice by také měly přispět k dobré atmosféře v šatně. Do týmu přišli zkušení hokejisté Jason Zucker, Sam Lafferty a Nicolas Aube-Kubel. Kromě zkušeností dodají týmu na ledě zodpovědnost v defenzivě a vysokou pracovní morálku.

Své mistrovství předvedou také v Praze

Mladé pušky Buffala Sabres budou mít na starosti začátek nové sezóny NHL 2024/25, když se 4. a 5. října 2024 utkají v Praze ve dvojzápase s New Jersey Devils. Na ledě se společně představí čtyři draftové jedničky (Rasmus Dahlin, Owen Power, Nico Hischier a Jack Hughes). New Jersey Devils přijedou Ondřejem Palátem, proti kterému by se mohl postavit právě Kulich.