Překvapení v NHL: objevili se nečekaní lídři, Blackhawks konečně kousali

5 minut čtení
autor: Viktor Háber

Sezona 2023/2024 v NHL skončila a my můžeme vyrovnat účty. Co nás v uplynulém ročníku překvapilo? Překvapení bychom našli u finalistů konference, brankářů Bruins a útoku Jezdců. Pojďme si zrekapitulovat pět překvapení roku. Na závěr jsme přidali i jeden bonus.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Wyatt Johnston

Mladé útočné eso Dallasu Stars bylo letos v nejlepší formě. Ačkoli byl jednadvacetiletý Kanaďan během draftu 2021 „jen“ 23. hráčem, už tehdy se mluvilo o tom, že má potenciál. Během základní části nastřílel 32 gólů a stal se nejlepším střelcem Dallasu a skvělou formu si přenesl i do play-off, kde patřil s 10 góly k nejlepším střelcům a byl naprosto klíčovým hráčem Stars při postupu do finále konference.

Jízda Edmontonu

Edmonton měl na začátku sezóny noční můru. Bilance 3-9-1 mluví za vše, Oilers byli 31. v NHL (předposlední). To, co však dokázali na přelomu prosince a ledna, se navždy zapíše do historie. Po výměně trenéra (Knoblauch místo Woodcrofta) vyhrál Edmonton 16 zápasů v řadě. Jen o jeden zaostali za rekordem. Toho dosáhli hráči Pittsburghu ještě v sezoně 1992/1993. Díky tvrdé práci a skvělé formě se jim podařilo nejen postoupit do play-off, ale dojít až do finále. Tam bohužel pro ně nestačili na Floridu Panthers.

Vancouver překročil svůj stín

Canucks se poprvé po čtyřech sezónách kvalifikovali do play-off Stanley Cupu, a dokonce vyhráli Pacifickou divizi (poprvé od sezóny 2012-13). Dokonce byli delší dobu ve vedení a sahali po vítězství v celé konferenci. Kosatky nezlomila ani ztráta brankáře Thatchera Demka na začátku play-off a všichni tři gólmani týmu se osvědčili. Po vyřazení Nashvillu byl Vancouver proti Edmontonu mírným favoritem, ale v klíčovém okamžiku nezvládl momenty a přišel o střelce Brocka Boesera. Přesto dokázal mnohem více, než fanoušci očekávali.

Trocheck jako lídr útoku

Zibanejad nebo Panarin? Ne. Lídrem útoku New York Rangers byl, možná trochu překvapivě, Američan Victor Trocheck. Jeho dosavadním maximem v play-off bylo 10 bodů ještě v dresu Caroliny Hurricanes. Nyní třicetiletý centr toto číslo zdvojnásobil (8+12) a byl jedním z pouhých dvou hráčů, kteří se mimo Floridu a Edmonton dostali mezi deset nejproduktivnějších hráčů vyřazovací fáze.

Swayman v bráně

Boston prohrál s Floridou ve druhém kole play-off, ale brankář rozhodně nebyl příčinou. Naopak, snad každého fanouška Bruins překvapilo, jak dobře Jeremy Swayman ve vyřazovacích bojích chytal. Spolu s Bobrovským (od něhož se očekávaly špičkové výkony) byl nejlepším brankářem s průměrem 2,15 gólu na zápas a 93,3% úspěšností zákroků ve 12 zápasech. Recept na něj těžko hledali jak útočníci Toronta, tak hvězdy Panthers. Jeho klid a přehled ve hře zvedaly fanoušky ze sedadel.

BONUS: Hronkova top sezona, odměnou je balík

Tomu se říká načasovat forma. Filip Hronek šel do uplynulé sezony s tím, že je to poslední rok kontraktu. Pokud se sezona povede, bude to velmi dobré. A taky že ano. V základní části si připsal 48 bodů a s Quinnem Hughesem, nejlepším obráncem ročníku, vytvořili jednu z nejlepších obranných dvojic. Odměna v podobě smlouvy na osm let a 7,25 milionů dolarů ročně na sebe nenechala dlouho čekat.