Sebevraždy či nešťastné nehody: úmrtí hráčů NHL, která otřásla světem

4 minuty čtení
autor: Dávid Lech

Od roku 2001 přišel hokejový svět o více než 110 hráčů, kteří tragicky zahynuli v důsledku vážných zranění nebo tragických událostí. Vzpomínky na hokejisty, kteří se rozloučili příliš brzy, oživila nečekaná smrt útočníka Columbusu Johnnyho Gaudreaua.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

5. října 2003: Dan Snyder

Během své kariéry v OHL sbíral téměř bod na zápas. Jako kapitán vedl tým Owen Sound Platers a jeho houževnatost ho dovedla až do NHL. Nebyl stálým hráčem prvního týmu, ale během tří sezón nastoupil ve 49 zápasech za Atlantu.

Zemřel v důsledku autonehody. Ferrari 360 s jeho spoluhráčem, hvězdou NHL a zároveň řidičem vozu Dany Heatleym jelo vysokou rychlostí, což si vyžádalo život mladého hokejisty pouhé tři dny před začátkem nové sezony 2003-04. Heatley vyvázl s lehkým zraněním a byl trestně stíhán. Vězení se nakonec vyhnul, mimo jiné díky podpoře jeho rodičů, kteří zesnulého olympijského vítěze z roku 2010 velmi podporovali a veřejně deklarovali, že mu jeho jednání odpouštějí.

Heatley se však nedokázal smířit s tím, co se stalo, a potřeboval změnit prostředí. Požádal o výměnu a nakonec byl vyměněn do Ottawy Senators za Mariána Hossu.

13. květen 2011: Derek Boogaard

Jeden z nejaktivnějších a nejobávanějších rváčů své doby. Dvoumetrový „obr“ rozdával na ledě extrémně tvrdé rány, ale v roce 2011 prohrál boj o život. Důvodem byla kombinace alkoholu a léků proti bolesti. Drtivou většinu kariéry strávil v týmu Minnesota Wild. V sezóně před svou smrtí oblékal dres New York Rangers.

Boogaardovy rváčské schopnosti dokonce přispěly k ukončení kariéry legendárního pěstního zápasníka Georgese Laraquea. Kanadský „tvrďák“ měl respekt před zraněními svých kolegů, kteří po sparingu s Boogaardem často odcházeli se zlomeninami. „Věděl jsem, že dříve nebo později bude lepší než já. A já mám rád svůj obličej, takže jsem ho nechtěl mít rozbitý,“ vzpomínal po Boogaardově smrti pro New York Times.

11. duben 2020: Colby Cave

V dubnu 2020 zasáhla hokejový svět další smutná zpráva. Útočník Edmontonu Oilers Colby Cave byl v umělém spánku, protože podstoupil operaci, při níž mu byla odstraněna koloidní cysta v mozku. Všemu předcházelo náhlé krvácení do mozku.

Do NHL vstoupil jako hráč Bostonu Bruins, ale později se přestěhoval do kanadské Alberty. Vzpomínka na jeho bývalého spoluhráče je v šatně Oilers stále živá. Donedávna měli na vestách připnuté jeho číslo dresu, které si mezi sebou předávali v rámci ocenění nejlepšího hráče zápasu. „Je těžké vyslovit Colbyho jméno bez úsměvu na tváři. Vždy se usmíval, vždy tvrdě pracoval, ale hlavně – vždy se nesmírně zajímal o ostatní. Kdyby tu dnes Colby byl, chtěl by, abychom se podívali na své blízké, objali je a řekli jim, jak moc je máme rádi. Kdybychom byli všichni jen trochu jako Colby, svět by byl určitě lepším místem,“ vyjádřil pro Sportsnet obrovskou poklonu svému kamarádovi a spoluhráči z AHL Patrick Russell.

4. červenec 2021: Matiss Kivlenieks

Dalším velmi oblíbeným spoluhráčem a skvělým člověkem, který nečekaně odešel, je Matiss Kivlenieks. Lotyšský brankář Columbusu Blue Jackets zemřel doslova jako hrdina. Na večírku trenéra brankářů Mannyho Legace zachránil několik životů – ovšem na úkor svého vlastního. Příběh jeho kolegy brankáře Elvise Merzlikinse, který popsal, jak se Kivlenieks vrhl na převrácený ohňostroj, který ohrožoval další lidi, mluví za vše:

„S manželkou čekáme dítě. Stál jsem pár metrů za ním. Zemřel jako hrdina. Neříkám to jen já, říkají to i lékaři. Kdyby tam jen tak seděl, dopadlo by to úplně jinak. Jen jsem vám všem chtěl říct, že zemřel jako hrdina a zachránil mnoho životů. A jsem si jistý, že to dělal s úsměvem, protože takový prostě byl.“

29. srpen 2024: Johnny Gaudreau

Spolu se svým bratrem Matthewem se rozhodli, že budou jezdit na kolech v New Jersey. Domů se už nevrátili. Řidič automobilu pod vlivem alkoholu se rozhodl nesmyslně předjíždět z pravé strany a jeho vozidlo narazilo do obou bratrů na kolech, kteří utrpěli smrtelná zranění.

„Johnny Hockey“ působil v týmech Calgary Flames a Columbus Blue Jackets. Byl jedním z nejtechničtějších hokejistů na světě. V sezóně 2021/22 zaznamenal v 82 zápasech 115 bodů (40+75) a stal se druhým nejproduktivnějším hráčem ročníku. Na mistrovství světa 2018 získal s týmem USA bronzové medaile.