Ve sportovní rodině vyrostl zabiják favoritů. Kdo je Matthew Tkachuk?

5 minut čtení
autor: Viktor Háber

Rozdílový hráč, syn legendy nebo postava kontroverzního a diskutovaného řemesla. To všechno jsou přívlastky amerického útočníka Matthewa Tkachuka, vítěze Stanley Cupu 2023/2024 a nyní nedílné součásti Floridy Panthers. 

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Syn hvězdy s evropským původem

Jak napovídá jeho příjmení, je Tkachuk potomkem východoevropských přistěhovalců v USA. Tkachuk je příjmení, se kterým se často setkáváme na Ukrajině, v Rusku nebo Polsku, a právě z této oblasti by měl mít své kořeny. Alespoň to tvrdí jeho otec Keith Tkachuk.

Připadá vám toto jméno povědomé? Není divu. Keith dlouho působil v St. Louis a v NHL také ve Winnipegu a Phoenixu. V lize odehrál 1 201 zápasů, a přestože Stanley Cup nevyhrál, je s více než 1 000 body (538+527) zapsán v Síni slávy amerického hokeje.

Zdroj: nhl.com – Keith Tkachuck

Matthew se narodil v roce 1997 jako Keithův nejstarší syn ve Scottsdale v Arizoně. Na základní škole v St. Louis se kamarádil se současnou hvězdou NBA Jaysonem Tatumem. Stejnou cestou se vydal i jeho mladší bratr Brady, který je v současnosti kapitánem Ottawy Senators. Jejich sestra Taryn zase vyniká v pozemním hokeji, a tak se sportovní geny jejich otce předaly opravdu výjimečně.

Draft ze 6. místa a nečekaná výměna

Tkachuk začal svou profesionální kariéru v USHL jako teenager a v sezóně 2015-2016 hrál v OHL za London Knights. V roce 2015 přispěl 12 body ke zlatým medailím amerického týmu do 18 let na mistrovství světa této věkové kategorie. Jeho skvělých hokejových dovedností si všimlo Calgary, které ho v roce 2016 draftovalo v draftu NHL z celkového 6. místa.

V NHL se rychle prosadil. Nasbíral 13G+25A a v průběhu dalších sezón se stal nejdůležitějším hráčem Calgary, které i díky jeho výkonům (42+62 v základní části a 4+6 v play-off) postoupilo před dvěma lety do semifinále konference.

Zdroj: sportingnews.com – Brady(vľavo) a Matthew (vpravo)

O to překvapivější bylo, když ho Flames v létě vyměnili na jih USA za důležitou oporu Floridy Jonathana Huberdeaua. Velmi diskutovaná a kontroverzní výměna však přišla díky Tkachukově iniciativě.

„Trochu jsem přehodnotil svůj život a kariéru. Když se otevřel trh s volnými hráči, rozhodl jsem se jít jinam. Měl jsem k tomu několik důvodů. Calgary toho hodně dlužím a opouštím tým jako muž.“
přiznal pro web NHL Matthew

Pohoda na hokejce

V rozhovoru pro The Athletic v roce 2023 přiznal, že má Floridu rád, protože miluje horko a pocit, že i v půl čtvrté ráno může být venku v šortkách a užívat si pohodového života. A svůj pohodový životní styl ve velkém přenáší i na led.

Panthers, neboli „Kočky“, jak zní přezdívka jeho „nového“ domova, se s ním na soupisce probojovali do play-off NHL 2022-2023 jako poslední tým, který vyzval jeden z nejsuverénnějších týmů v historii základní části – Boston Bruins. A přestože Floriďanům nikdo nedával šanci, díky Tkachukovi se dostali až do finále, kde však nestačili na Vegas a prohráli 1:4 na zápasy.

Zdroj: NHL.com/foto: Steve Babineau (Getty Images)

Na druhý pokus to vyšlo

Šestadvacetiletý Američan, známý jako „clutch player“ (slangový výraz pro rozdílového hráče na ledě, protože v důležitých momentech vstřelil mnoho gólů), byl jedním z hlavních faktorů, proč se Florida o rok později dostala do finále. Tentokrát měl příběh Panthers úspěšný konec. Ve finále proti Edmontonu sice tým z jihu USA vyhrával 3:0 na zápasy, ale poté, co Oilers vyrovnali na 3:3, se rýsovala druhá ztráta poháru během dvou let. Ta nejtrapnější v historii.

Floridští ale nakonec nic takového nedopustili. V sedmém utkání doma zvítězili 2:1 a slavili první Stanley Cup v historii klubu. Zásluhu na tom má i Tkachuk, který v play-off nasbíral 22 bodů (6 gólů, 16 asistencí), nejvíce za kapitánem Aleksanderem Barkovem.

„Vzdávám hold svým fanouškům v Calgary. Víte, že jsem nemohl nechat Edmonton vyhrát,“ řekl Tkachuk po zisku své nejcennější trofeje. Postaral se také o emotivní moment, když předal trofej svému otci Keithovi, který ji jako hráč nikdy nezískal. Po synově triumfu hrdý otec neskrýval slzy a prohlásil, že v Tkachukově rodině se bude dlouho slavit.

Zabiják s hororovou přezdívkou

„Máme štěstí, že je Chucky v našem týmu. Dokáže dávat opravdu důležité góly,“ chválil pro CBS také brankář Sergej Bobrovskij. Chucky je Tkachukova přezdívka odvozená od jeho příjmení, které zní jako jméno hlavní postavy hororu Child’s Play. Jediné, co má Matthew s panenkou zabijákem společné, je však jeho instinkt zabijáka na ledě.

Tkachuk je skvělý zejména proto, že může hrát na pravém i levém křídle, patří mezi superrychlé bruslaře a umí si dokonale najít střeleckou pozici. Efektivního útočníka definuje nejen produktivita, ale také tvrdost. Několik lidí mu vyčítá, že hraje příliš tvrdě a zákeřně, ale to ke hře gólového zabijáka prostě patří. Je to hráč, kterého všichni chtějí mít v týmu a proti kterému nikdo nechce hrát.